Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jakie zioła w ciąży są dozwolone, a jakie bezwzględnie zakazane?

Zioła w ciąży pomagają złagodzić uporczywe dolegliwości, takie jak mdłości, zaparcia czy obrzęki. Grunt to stosować je z umiarkowaną częstotliwością. Zawierają bowiem związki, które nie są obojętne dla organizmu — przeciwnie. Można je więc przedawkować. Niektóre herbatki roślinne są zakazane w ciąży. Wiele nie zostało jeszcze do końca przebadanych. Dlatego tak potrzebna jest wiedza w tym temacie. Wskazujemy, po co może sięgać przyszła mama, a co jest zagrożeniem dla płodu.
Jakich ziół unikać w ciąży?
Zacznijmy od tego, że jeżeli przed ciążą nie piłaś ziół, lepiej byś po nie sięgała, kiedy w twoim brzuchu już jest dziecko. Dlaczego? Zioła oddziałują na organizm i mogą powodować alergie. Jeśli czegoś wcześniej nie wypróbowałaś, lepiej powstrzymaj się od tego na czas ciąży. To nie najlepszy moment na eksperymentowanie. Prezentujemy listę ziół zakazanych w ciąży:
aloes,
szałwia lekarska,
senes,
koper włoski,
kozieradka,
lukrecja,
mącznica,
ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy),
rzewień,
ziele piołunu,
anyż,
boldo,
jałowiec pospolity,
kora kruszyny,
rozmaryn,
tymianek,
majeranek,
cynamon,
żeń szeń,
kurkuma,
pluskwica,
dziurawiec,
krzyżownica,
chmiel.
Wszystkie te zioła powodują negatywne skutki uboczne u ciężarnych kobiet: przedwczesne skurcze macicy, wzrost ciśnienia i krwotok. Działają toksycznie na dziecko i mogą prowadzić do wykształcenia się u niego wad rozwojowych. Ich spożywanie grozi nawet poronieniem. Najlepiej więc całkowicie zrezygnować z ich spożywania. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Popularne zioła prowansalskie w ciąży również są niezalecane. Zawierają wspomniany tymianek, majeranek i rozmaryn, więc należy ich unikać, a zastąpić bardziej neutralnymi przyprawami.
Jakie zioła można pić w ciąży?
Przejdźmy teraz do ziół, które są bezpieczne w ciąży. W przypadku zaparć i innych problemów trawiennych wsparciem będą:
rumianek — jest też przeciwzapalny
mięta — łagodzi nudności i delikatnie odpręża, jest źródłem żelaza, potasu, magnezu i wapnia,
siemię lniane (łyżeczka dziennie) — dodatkowo wzmacnia odporność
imbir — działa przy okazji przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo, łagodzi mdłości,
mniszek lekarski — pomaga pozbyć się obrzęków i nadmiaru wody z organizmu, dostarcza potasu, żelaza, wapnia i witaminy A; reguluje wydzielanie żółci,
melisa — łagodzi bóle głowy i ułatwia zasypianie, stosuje się ją ponadto w profilaktyce depresji poporodowej,
pokrzywa — źródło żelaza,
Dla zdrowia sięgnij też po:
prawoślaz — chroni przed wrzodami i usprawnia perystaltykę jelit; poza tym łagodzi kaszel i stan zapalny gardła,
nagietek — niszczy drobnoustroje, zmniejsza ryzyko poronienia,
lucernę — zawiera witaminy: B, C, D, E i K oraz sole mineralne; zapobiega krwotokom.
Zioła w ciąży można spożywać dwa razy dziennie. Dobrze jest zrobić przerwę po dłuższym okresie stosowania, np. dwóch miesiącach. Zioła często potrzebują czasu, by zadziałać, więc nie popadaj w frustrację. Odżywiaj się zdrowo, a naturalne „leki” niech będą częścią twojej codziennej diety. Nie przesadzaj w ilościach: łyżeczka danego zioła na jeden napar jest w zupełności wystarczająca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana