Artykuł sponsorowany

Orkisz, płaskurka i samopsza jako zboża pomocne w leczeniu anemii

Orkisz, płaskurka i samopsza jako zboża pomocne w leczeniu anemii

Anemia, czyli niedokrwistość, to stan, w którym zmniejsza się liczba czerwonych krwinek lub stężenie hemoglobiny we krwi. Choroba ta może prowadzić do osłabienia organizmu, zmęczenia, a nawet poważnych problemów zdrowotnych. W walce z anemią ważne jest nie tylko stosowanie określonych leków, lecz także dbanie o właściwą dietę. Właśnie w tym kontekście warto zwrócić uwagę na takie zboża jak orkisz, płaskurka i samopsza. Dlaczego trzeba po nie sięgać?

Odpowiednia dieta wsparciem w anemii

W przypadku anemii kluczowe jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości żelaza, które okazuje się niezbędne dla tworzenia czerwonych krwinek. Warto jednak pamiętać, że samo żelazo to nie wszystko – równie ważne są witamina B12, kwas foliowy oraz białko. Właśnie dlatego w diecie osób z anemią powinny znaleźć się produkty bogate w te składniki. Znajdziesz je m.in. w ofercie sklepu Diogra.

Orkisz, płaskurka i samopsza to zboża, które mogą okazać się pomocne w walce z niedokrwistością. Orkisz to bogactwo białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor czy cynk. Płaskurka zawiera dużo białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz żelaza. Samopsza zaś dostarcza organizmowi nie tylko białko i błonnik, lecz także witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez czy mangan.

Jakie produkty z orkiszu, płaskurki i samopszy warto jeść?

Kasza orkiszowa to doskonały sposób na wzbogacenie diety o wartościowe składniki odżywcze. Można ją stosować jako dodatek do obiadu lub podstawę sałatek. Dobrze również sięgnąć po chleb orkiszowy czy makaron z tego zboża. W przypadku płaskurki dobrze postawić na kaszę oraz płatki, które można dodawać do musli czy jogurtów. Samopsza natomiast świetnie sprawdzi się w formie kaszy – można ją podać na słodko z owocami lub jako bazę dla warzywnych sałatek.

Należy też pamiętać o innych produktach bogatych w żelazo i witaminy mogące wspomagać leczenie anemii. Są to między innymi jaja, rośliny strączkowe oraz orzechy. W diecie osób z anemią powinny znaleźć się również produkty bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm. Włączając do diety produkty z orkiszu, płaskurki i samopszy oraz dbając o odpowiednią ilość żelaza, witamin i białka, można w wielu przypadkach wspierać leczenie anemii. Warto jednak pamiętać, że zmiana diety to tylko jeden z elementów terapii – równie ważne jest regularne badanie krwi oraz stosowanie się do zaleceń lekarza.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.