Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Orkisz, płaskurka i samopsza jako zboża pomocne w leczeniu anemii
Anemia, czyli niedokrwistość, to stan, w którym zmniejsza się liczba czerwonych krwinek lub stężenie hemoglobiny we krwi. Choroba ta może prowadzić do osłabienia organizmu, zmęczenia, a nawet poważnych problemów zdrowotnych. W walce z anemią ważne jest nie tylko stosowanie określonych leków, lecz także dbanie o właściwą dietę. Właśnie w tym kontekście warto zwrócić uwagę na takie zboża jak orkisz, płaskurka i samopsza. Dlaczego trzeba po nie sięgać?
Odpowiednia dieta wsparciem w anemii
W przypadku anemii kluczowe jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości żelaza, które okazuje się niezbędne dla tworzenia czerwonych krwinek. Warto jednak pamiętać, że samo żelazo to nie wszystko – równie ważne są witamina B12, kwas foliowy oraz białko. Właśnie dlatego w diecie osób z anemią powinny znaleźć się produkty bogate w te składniki. Znajdziesz je m.in. w ofercie sklepu Diogra.
Orkisz, płaskurka i samopsza to zboża, które mogą okazać się pomocne w walce z niedokrwistością. Orkisz to bogactwo białka, błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor czy cynk. Płaskurka zawiera dużo białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz żelaza. Samopsza zaś dostarcza organizmowi nie tylko białko i błonnik, lecz także witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez czy mangan.
Jakie produkty z orkiszu, płaskurki i samopszy warto jeść?
Kasza orkiszowa to doskonały sposób na wzbogacenie diety o wartościowe składniki odżywcze. Można ją stosować jako dodatek do obiadu lub podstawę sałatek. Dobrze również sięgnąć po chleb orkiszowy czy makaron z tego zboża. W przypadku płaskurki dobrze postawić na kaszę oraz płatki, które można dodawać do musli czy jogurtów. Samopsza natomiast świetnie sprawdzi się w formie kaszy – można ją podać na słodko z owocami lub jako bazę dla warzywnych sałatek.
Należy też pamiętać o innych produktach bogatych w żelazo i witaminy mogące wspomagać leczenie anemii. Są to między innymi jaja, rośliny strączkowe oraz orzechy. W diecie osób z anemią powinny znaleźć się również produkty bogate w witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza przez organizm. Włączając do diety produkty z orkiszu, płaskurki i samopszy oraz dbając o odpowiednią ilość żelaza, witamin i białka, można w wielu przypadkach wspierać leczenie anemii. Warto jednak pamiętać, że zmiana diety to tylko jeden z elementów terapii – równie ważne jest regularne badanie krwi oraz stosowanie się do zaleceń lekarza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana